Σαν καλλιεργητής ήσουν συνεπής για να καλύψεις τις ανάγκες των δένδρων, να τα προστατέψεις από εχθρούς και ασθένειες και να δώσεις ότι καλύτερο μπορούσες για τη σωστή θρέψη τους. Κι όμως κάτι δεν πήγε καλά με την ποσότητα, κάτι με το μέγεθος του καρπού, άλλα πάλι κτήματα απέδωσαν καλύτερα σε λάδι και πιο ποιοτικά.
Εκτός από τα δεδομένα στοιχεία όπως ποικιλία, κλίμα, έδαφος, ασθένειες, η θρέψη είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την παραγωγικότητα του ελαιώνα.
Λανθάνουσα τροφοπενία λέγεται η «κρυφή έλλειψη» θρεπτικού στοιχείου που δεν εμφανίζεται με φανερά συμπτώματα όμως μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του δένδρου σε καρπό ή την απόδοση του καρπού σε λάδι.
Η έλλειψη Καλίου (Κ) με παράλληλη αυξημένη αζωτούχο λίπανση μπορεί να κάνει την ελιά πολύ ευάλωτη σε ασθένειες και ευαίσθητη στα θερμοκρασιακά στρες (παγωνιά – καύσωνας) αλλά και στην έλλειψη νερού (το Κάλιο ρυθμίζει το «άνοιξε – κλείσε» των στοματίων δηλαδή το ρυθμό διαπνοής)
Η έλλειψη Βορίου (Β) μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καρπόδεση ή το μέγεθος του καρπού.
Η ανάλυση εδάφους μας δείχνει εκτός από την γονιμότητα και ποια θρεπτικά στοιχεία λείπουν από το έδαφος.
Η ανάλυση φύλλων μας δείχνει ποια θρεπτικά στοιχεία λείπουν από το δένδρο, άσχετα με το αν αυτά υπάρχουν στο έδαφος και δεν μπορούν να αφομοιωθούν από το φυτό.
Είναι δηλαδή, η ανάλυση φύλλων, μια ακτινογραφία της θρεπτικής κατάστασης του ελαιώνα.
Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι στις πολυετείς-μόνιμες καλλιέργειες όπως δένδρα, αμπέλι κ.ά, η ανάλυση φυτικών ιστών π.χ. φύλλων αποδίδει καλύτερα την εικόνα της θρεπτικής κατάστασης.
Με την ανάλυση αυτή εντοπίζονται τα θρεπτικά στοιχεία που βρίσκονται σε έλλειψη, σε επάρκεια, η σε περίσσεια με βάση τις ΄΄στάνταρ΄΄ τιμές που έχουν προκύψει από επιστημονικές έρευνες πολλών ετών.
Έτσι προσδιορίζονται οι τροφοπενίες η οι φυτοτοξικότητες που ενδεχομένως ευθύνονται για τις κακές αποδόσεις και επιδόσεις των ελαιοδένδρων, και προτείνονται τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης με εφαρμογές των κατάλληλων σκευασμάτων και λιπάνσεις στο έδαφος, υδρολιπάνσεις ή διαφυλλικές λιπάνσεις στην πιο κατάλληλη εποχή (στοχευμένα)Πότε είναι η καλύτερη εποχή για φυλλοδιαγνωστική ;
Όλο το χρόνο γιατί σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες τα φύλλα ελιάς δίνουν σταθερές τιμές στην διάρκεια του έτους. Ιδιαίτερα μετά τη συγκομιδή για τον προσδιορισμό των ελλείψεων και την στοχευμένη λίπανση. Επίσης στη φάση της ανάπτυξης για παρεμβάσεις διαφυλλικά.
Πώς θα συλλέξω το δείγμα;
Συλλέγουμε φύλλα ως εξής: από τη μέση του ετήσιου καρποφόρου βλαστού (λεπτοκλάδι στην περιφέρεια της κόμης του δέντρου) και στο ύψος που φτάνει το χέρι μας κόβουμε ένα φύλλο. Στο ίδιο δένδρο σταυρωτά στην περιφέρεια της κόμης ,μαζεύουμε συνολικά τέσσερα φύλλα. Περιδιαβαίνοντας τον ελαιώνα συλλέγουμε από 15-20 δένδρα περίπου 60 με 80 υγιή φύλλα. (χωρίς συμπτώματα ασθενειών) και από δένδρα – κατά το δυνατόν- ομοιόμορφης ανάπτυξης, ηλικίας και ποικιλίας. Τα φύλλα συσκευάζονται σε χάρτινη (όχι πλαστική) σακούλα με τη φροντίδα να μη στεγνώσουν και να μην «ανάψουν».
Αποστέλλονται δωρεάν μέσω ΕΛΤΑ Courier στη διεύθυνση: Ν. Παπαγεωργίου 10 – ΤΚ 57200 Λαγκαδάς, επικοινωνία στον ιστότοπο www.megalabo.gr και στο τηλέφωνο 2394025056.