9 Νοεμβρίου, 2020

Ο παραγωγικός αμπελώνας

Στη σύγχρονη αμπελοκομική τεχνική, τόσο στην περίπτωση της βιολογικής όσο και της συμβατικής καλλιέργειας, είναι επιθυμητή η επιστράτευση κάθε πόρου γνώσης με σκοπό τις στοχευμένες επεμβάσεις για μια πλούσια και ποιοτική παραγωγή.

Αφού λοιπόν δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τον καιρό ή το κλίμα, στρέφουμε τις δράσεις στη σφαίρα της επιρροής μας, με κεντρικό σημείο αναφοράς τη σωστή θρέψη της αμπέλου.

Οδηγοί στην εξειδικευμένη ορθολογική λίπανση είναι οι αναλύσεις εδάφους, φυτικών ιστών και νερού.
Οι αναλύσεις εδάφους πραγματοποιούνται πριν την εγκατάσταση ή την αναμπέλωση και μας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τη γονιμότητα και τη βελτίωσή της. Αντίστοιχα οι αναλύσεις νερού άρδευσης στις αρδευτικές καλλιέργειες προσθέτουν σε αυτές τις γνώσεις ότι χρειάζεται να ξέρουμε για την ποιότητα του νερού μας και πως αυτό μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μας, αλλά και υποδεικνύουν διορθωτικές ενέργειες όπου αυτές

Είναι απαραίτητες.

Τα πλέον αξιοποιήσιμα αποτελέσματα που αφορούν τη θρέψη παρέχονται από τις αναλύσεις φυτικών ιστών οι οποίες γίνονται σε δύο φάσεις ανάπτυξης : πρώτον στο στάδιο της πλήρους άνθισης με την ανάλυση μίσχων, και δεύτερον στο στάδιο του περκασμού με την ανάλυση φύλλων.

Παρότι το αμπέλι έχει μικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά συγκρινόμενο με άλλες καλλιέργειες, αυτό που λίγοι αμπελουργοί γνωρίζουν είναι ότι η χαμηλή διαθεσιμότητα έστω και ενός στοιχείου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα της παραγωγής. (Πχ έλλειψη μαγνησίου – ξήρανση ράχης)
Στον αντίποδα, σοβαρά προβλήματα μπορεί να προκύψουν και λόγω περίσσειας κάποιου στοιχείου είτε με τη μορφή τοξικότητας (πχ Βόριο – μικρορραγία, ανισορραγία) είτε με τη μορφή ανταγωνισμών με άλλα απαραίτητα στοιχεία που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της διαθεσιμότητάς τους (πχ. Σχέση Καλίου – Μαγνησίου).

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα το οποίο εξ’ ορισμού δεν μπορεί να προκαλέσει τις υποψίες των αμπελουργών είναι η λεγόμενη «λανθάνουσα τροφοπενία».

Ο όρος αυτός αναφέρεται στο φαινόμενο της τροφοπενίας η οποία δεν εκδηλώνεται με ορατά συμπτώματα αλλά παρόλα αυτά επηρεάζει δυσμενώς την παραγωγή και γίνεται αντιληπτή στο τέλος, είτε με χαμηλότερες ποσοτικές αποδόσεις, είτε με ποιοτική υποβάθμιση (άγλυκα σταφύλια, χαμηλά σάκχαρα, β’ ποιότητας κρασί).

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, υπάρχει διαθέσιμος ένας σύμμαχος: η επιστημονική προσέγγιση των προβλημάτων θρέψης που εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται αποκλειστικά μέσω των αναλύσεων.

Με την ανάλυση μίσχων έχουμε στη διάθεση μας μια ακτινογραφία της θρεπτικής κατάστασης του φυτού από άποψη τόσο των μακροστοιχείων όσο και των ιχνοστοιχείων, με βάση την οποία σχεδιάζουμε ένα εξειδικευμένο πλάνο επέμβασης.
Το σημαντικότερο προτέρημα της ανάλυσης μίσχων έναντι των αναλύσεων φύλλων είναι η δυνατότητα της άμεσης διόρθωσης των τροφοπενιών, με αποτελέσματα πριν τον τρύγο, στην ίδια δηλαδή καλλιεργητική περίοδο. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς έχουμε τα αποτελέσματα νωρίς (Μάιο – Ιούνιο) πριν τη ωρίμανση και άρα μπορούμε να επέμβουμε διαφυλλικά, διορθώνοντας τα όποια προβλήματα.

Καθώς λοιπόν το αμπέλι και το κρασί είναι όχι μόνο επάγγελμα αλλά και μεράκι, σίγουρα θέλουμε καταρχάς να ανταμειφθούν οι κόποι μας. Για αυτό αξίζει να θυμηθούμε κάτι που πολλοί έχουμε ξεχάσει, ότι σε αυτή τη διαδρομή έχουμε συνοδοιπόρο την επιστημονική γνώση για να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Νεώτερα Άρθρα

9 Νοεμβρίου, 2020

Ο παραγωγικός αμπελώνας

Στοχευμένες δράσεις για ποιοτικά προϊόντα   Στη σύγχρονη αμπελοκομική τεχνική, τόσο στην περίπτωση της βιολογικής όσο και της συμβατικής καλλιέργειας, είναι επιθυμητή η επιστράτευση κάθε πόρου γνώσης με σκοπό τις στοχευμένες επεμβάσεις για μια πλούσια και ποιοτική παραγωγή. Αφού λοιπόν δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τον καιρό ή το κλίμα, στρέφουμε τις δράσεις στη σφαίρα της […]

6 Νοεμβρίου, 2020

Η ανάλυση φύλλων ως διαγνωστική μέθοδος για τα προβλήματα θρέψης στην καλλιέργεια ελιάς.

Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου ξεκίνησε. Ήρθε η ώρα και η στιγμή να ανταμειφθούν οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς, να δικαιωθεί η προσπάθεια, να επαληθευθούν η να διαψευθούν οι προσδοκίες. Σαν καλλιεργητής ήσουν συνεπής για να καλύψεις τις ανάγκες των δένδρων, να τα προστατέψεις από εχθρούς και ασθένειες και να δώσεις ότι καλύτερο μπορούσες για τη […]

6 Ιουλίου, 2020

Θρέψη λίπανση του αμπελιού με στοχευμένες παρεμβάσεις και διαγνωστικές μεθόδους φυλλοδιαγνωστική.

Το αμπέλι είναι καλλιέργεια που ευδοκιμεί χωρίς μεγάλες απαιτήσεις. Ιδιαίτερα όταν αναπτύσσεται σε εδάφη όχι πολύ πλούσια, δίνει ποιοτικά προϊόντα οίνου. Η ανάλυση εδάφους είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο μελλοντικός αμπελοκαλλιεργητής, πολύ πριν αποφασίσει την αγορά των φυτών και την επιλογή της ποικιλίας διότι πρέπει να επιλέξει εκ των προτέρων το […]

Εγγραφείτε στο newsletter μας